Christoffer

Christoffer Munkholm 

Alder 33 år

Civilstatus Gift

Stilling Fysioterapeut

 

Hvordan er du kommet i berøring med fertilitetsbehandling? 

I starten af 2015 startede min kone og jeg projekt baby. Vi skulle starte vores lille familie. Efter to måneder var der ikke sket noget, og min kone sendte mig til lægen, da jeg havde smerter i testiklerne. Under tjekket opdager lægerne en knude, og jeg får efterfølgende konstateret testikelkræft. Jeg er rask i dag.  

Efter cancerforløbet bliver vi tilbudt at starte op i fertilitetsbehandling.  

Vi var igennem mange forsøg før min kone får konstatereret endometriose. Efter syv inseminationer, fem ægudtagninger og tre ægoplægninger vælger vi i december 2018 at stoppe.  

 

Hvilken egenskab drømmer du om at besidde? Og hvordan ville det gavne dig? 

Altid at gennemføre det, jeg sætter mig for; det er som at vinde for mig. Hvis jeg mestrer en ny evne, så er det også at have vundet. Jeg har et naturligt drive for at lære nye ting og udvide min horisont. Jeg elsker at bevæge mig fremad og udvikle mig. Det gør jeg, fordi jeg bliver glad, når jeg ser, jeg gennemfører noget og opnår mine mål. Og jeg kan godt lide at vinde; både i konkurrencer, spil og det at komme først. Det frigiver adrenalin og endorfiner, og det føles godt. 

 

Hvad glæder du dig mest til i år? 

Oprindeligt ville jeg sige at rejse jorden rundt. For det var meningen, at min kone og jeg skulle det hele året. Vi tog afsted i januar og måtte komme hjem to måneder senere på grund af Corona-virus. Så nu glæder jeg mig til at finde en base igen. Et sted at bo og få mig et arbejde. Det er de grundsten, der skal lægges først, før jeg kan tage næste skridt 

Derudover glæder jeg mig til at komme ud på restauranter igen og måske en lang vandretur i Danmark. Jeg overvejer også at træne op til en halv ironman igen, eller om jeg skal hoppe ud i en hel.  

 

Hvordan tager du ansvar for din egen udvikling? 

Idet jeg er arbejdsløs på nuværende tidspunkt, giver det mig mulighed for at udvikle mig på andre og nye områder. Jeg læser meget fag- og skønlitteratur og selvhjælpsbøger. Men nogle af de fedeste oplevelser og måder at udvikle mig på er ved at møde nye mennesker. Jeg får deres syn på verden, og hvordan de anskuer tingene og livet. Det hænger godt sammen med det at rejse. Når jeg oplever nye kulturer, bliver jeg mere rummelig. Der er f.eks. meget forskellige måder at bevæge sig på i trafikken rundt om i verden. Jeg kan godt lide at smide de ”normale” normer og sikkerhedsnet, vi har i Danmark. 

 

Hvad er et fuldendt liv for dig? 

Et liv med mange gode minder. For mig er minder, oplevelser jeg deler med andre. Når vi kan relatere til ting sammen, som når vi sidder en sen aften over en flaske vin og taler om: ”Kan du huske da vi oplevede?”. Jeg kan godt lide at lede og gribe efter mere end de muligheder, der bare er. At blive udfordret på nye oplevelser, og at vi udvikler os sammen. Det giver mig lyst til livet og livsglæde. 

 

Hvad er du taknemmelig for? 

At være født i Danmark. Vi har mulighed for at rejse et helt år rundt i verden. Det får mig til at føle mig heldig. Når vi har rejst, har vi mødt mange mennesker, der ikke engang har haft mulighed for at rejse i eget land. Derudover er jeg taknemmelig for at være ved godt helbred. Jeg kan gøre hvad jeg har lyst til, og det værdsætter jeg. Og så har vi begge gode familier og venner, som altid støtter og bakker os op. Det gør, at jeg får mod til flere ting. Jeg får følelsen af, at der altid er nogle, der griber mig, hvis jeg skulle falde. 

 

Hvad tænker du, når jeg siger: Alt er som det skal være? 

For et års tid siden sad jeg i et perfekt hus i Ølstykke. Alle de ydre rammer var, som de skulle være for at have det gode liv. Men det var forfærdeligt. Jeg levede mit liv uden børn, som om jeg havde børn. Det rum, der skulle være børn i, blev til alt andet end et rum med børn. Huset tyngede mig, fordi det var repræsentant for alt det, jeg ikke fik. Og derfor synes jeg det, var rart at komme af med.  

Der er også gode ting ved ikke at have børn. Såsom muligheder, der åbner sig og en følelse af en anden slags frihed. Nu er det kun mig selv og min kone, som skal på opdagelsesrejse i egne behov og mærke efter, hvad det er, jeg og vi gerne vil. Jeg finder de gode ting i at skulle leve et liv uden børn. Såsom at rejse jorden rundt, tage til fede koncerter og komme hjem sent om natten i hverdagen. 

 

Hvad er dit forhold til at miste? 

På trods af min alder har jeg aldrig oplevet at miste personer. Det eneste jeg har mistet, har været det ikke at kunne få børn. Retten til at blive far. Det er meningsløst for mig. Ude af mine hænder og der er intet jeg kan gøre! Det at være permanent ufrivillig barnløs er noget jeg altid skal leve med, og det er en løbende proces at lære. Når jeg bliver stillet spørgsmålet, om jeg har børn, er følelsen stadig svær. Men nu svarer jeg, at vi ikke kan få børn. Så prøver jeg at tale videre om noget andet eller spørge, om vedkommende selv har børn, og så er det min erfaring, at mit svar accepteres. Der er dog også mange, der har svært ved at acceptere mit svar, og derfor ikke lytter, men bare kommer med løsninger. Men der er ingen løsning. Det er, hvad det er.  

Min oplevelse er, at mange træder mere forsigtigt, når jeg taler om min tidligere cancer end min barnløshed. Barnløsheden fortsætter, hvilket min cancer ikke gjorde, og derfor er barnløsheden for mig sværere. 

 

Hvad frygter du allermest?? 

At være ensom. Det er noget, som rammer mig særligt nu, hvor jeg ikke kan få børn.  

Jeg frygter at blive gammel og ikke have nogens liv at følge med i. Derfor prøver jeg at være tæt med vores nevøer og niecer. Det er noget specielt at være tæt på børnene i vores familier. 

Derudover er jeg bange for højder. Vores jordomrejse skulle blandt andet være en del af at udfordre min frygt for højder. 

 

Hvad er dit yndlingsdyr? 

Pingviner! De er megasjove sådan, som de vralter og tumler rundt på land. Måden de bevæger sig på, på land er sådan en klodset måde men derimod i vand; smukke og yndefulde. 

 

Forestil dig, at du sidder ti år fremme i tiden og kunne give dig selv et råd; hvad ville det råd være? 

Vær mere i nuet og grib de muligheder, der kommer. Hellere sige ja en gang for meget end en gang for lidt. Jeg fortryder de ting, jeg ikke har gjort. Min erfaring viser, at der ofte kommer en god historie ud af at gribe muligheder. Og hvis ikke det ender godt, lærer jeg at håndtere det.