Gravid efter fertilitetsbehandling og hvad så!

Skrevet af Majken Weirsøe Mogensen, Jordemoder & Master i Sexologi

 

Er man ligesom alle andre eller er det okay at bede om ekstra omsorg? Bliv klogere på hvad du selv kan gøre for at komme styrket gennem din graviditet, når vejen dertil har været svær.

 

Endelig en positiv test

To streger på en graviditetstest – det er det I har ventet på i en evighed, og nu er resultatet der endelig! I skal: have en baby, være en familie og blive til en mor eller far. Nu er I ligesom alle andre… eller? I fyldes helt sikker til en start med lettelse og lykke, men som tiden går er der risiko for at der langsomt sniger sig ambivalente følelser ind.

 

Der er lavet forskning indenfor området og det viser sig, at særligt kvinder har et stort ønske på den ene side om bare at blive betragtet som helt ”normal” gravid, men har samtidig også et behov for ekstra omsorg.

 

Måske oplever du at have bekymringer og negative følelser og tanker om graviditeten og det kommende forældreskab. Under graviditeten kan lykken nemlig let forstyrres af angsten for at miste. Det gør den for alle gravide – men ofte mere udtalt hos jer, der har været tidligere barnløse. For jer som vordende forældre er det jo ubærligt at tænke på,  at man kan blive ’slået tilbage til start’. Det kan resultere i, at forberedelserne bliver udskudt i frygt for at stå med børneværelse og barnevogn – men uden barn. Det kan således have en uhensigtsmæssig indflydelse på det bånd du skal knytte til dit ufødte barn. Det kan man arbejde med.

 

Tidligere ufrivillig barnløs

Måske har du en forhistorie med tidligere mislykkede fertilitetsbehandlingsforsøg og/eller aborter. Derfor er der ikke noget at sige til, at du med alle dine forsvarsmekanismer forsøger at beskytte dig selv.

 

Alle de her tanker og bekymringer er helt naturlige og derfor er det meget vigtigt, at I fortæller jordemoderen hvordan I har det. Sæt ord på hvad der bekymrer dig. Sig højt ”Jeg er bange for at miste, at mit barn fejler noget, om jeg kan blive en god mor/far, om jeg gør noget forkert i graviditeten så jeg er skyld i at der sker noget”.

 

Nogle gange kan der være behov for henvisning til en psykolog/psykoterapeut i afdelingen, der kan hjælpe jer med at sætte ord på de svære ting. Det kan jordemoderen være behjælpelig med.

 

Det er meget vigtigt, at I bliver hjulpet til at få den bedste tilknytning til jeres lille ufødte barn i maven og får den bedste start på familielivet. Det kan også være en god idé, at jordemoderen får sendt besked til sundhedsplejersken og bede hende tage kontakt til jer, og måske planlægge et graviditetsbesøg så I lærer hende at kende før fødslen.

 

At overgå fra fertilitetspatient til normalt gravid

Det kan også være en kontrast at overgå fra at være fertilitetspatient til at være ”normal” gravid. Du har i en længere eller kortere periode færdedes i en ”fertilitetsverden”, hvor du har været omtalt som patient eller måske syg, og har været vant til kontroller, scanninger, blodprøver og status – til nu at være normal gravid og blot selv at skulle ”mærke din krop” og dit ufødte barn, og selv tage stilling til hvad der er den bedste måde at leve på.

 

Det  kan være svært at være i, og derfor kan du have behov for sparring med fagpersoner lidt oftere end andre gravide. Fortæl derfor din jordemoder hvis det kan gøre dig tryg at hun ringer dig op, giver dig en ekstra tid til at få lyttet hjertelyd eller en snak lidt oftere. Måske har du behov for en tryghedsscanning eller at blive tilknyttet en omsorgs-konsultation. Heldigvis indfinder roen sig for de fleste ofte i takt med at barnet vokser og du kan begynde at mærke liv.

 

Med graviditeten følger ofte også et hav af gener. Giv dig selv lov til at have dårlige dage, det er ikke just romantisk at opleve væske i kroppen, halsbrand, kvalme og træthed.  Selvom du sikkert godt vidste at det var normale gener når du blev gravid, så kan det alligevel ramme dig som et lyntog, fordi man måske opbygger en forventning til at ”når bare jeg bliver gravid, så bliver det hele godt og jeg vil bare være lykkelig”. Du skal vide at næsten alle gravide på et eller andet tidspunkt bliver trætte af graviditeten, og derfor ofte glæder sig til at få sin krop tilbage.

 

Til dig, der er partner til den gravide

Som partner kan det være svært at se din kvinde ændre sig både fysisk og psykisk. Måske har hun dage hvor følelserne sidder udenpå tøjet på grund af graviditetshormoner der raser i kroppen. Det har I måske allerede oplevet tidligere under fertilitetsbehandling, og du kan derfor tænke ”stopper det dog aldrig”.

 

Fortvivl ikke. Der er årsager til det hele, og måske kan det hjælpe at opsøge viden om graviditetens forandringer. Fortæl også din kæreste at hun er smuk i hendes forandring. Giv hende plads og omsorg, og vær gode til at tale om hvordan I har det.

 

Vær modig og find sparring hos dine venner, måske har de oplevet akkurat det samme med deres gravide partnere. Find åndehuller i hverdagen, hvor du får ladet dine batterier op. Der er jer som par, der er projekt baby og så er der DIG!

 

Gåde råd til jer som vordende forældre

  • Hav fokus på at finde tilbage til jer som par. Arbejd med at genfinde hinanden, hvis I føler at I er blevet lidt distancerede til hinanden under fertilitetsbehandlingen. For nogle par er det helt omvendt, og man er blevet endnu tættere og mere fortrolige. Begge ting er helt normale reaktioner på det I har været igennem.

 

  • Sæt tid af til hinanden, det viser at I har intentioner og vil hinanden. Vær intime. Vær gode til at give massage, kys og berøring. At have sex under graviditet er helt okay og skader ikke barnet – tværtimod så kan det lille ufødte barn mærke de gode følelser og hormoner i mor-kroppen. Måske har I ikke lyst, hvilket også er normalt, men erstat da samleje med intimitet og nærhed alligevel.

 

  • Forberedelserne til baby behøver ikke at fylde så meget lige i starten, brug hellere jeres energi på hinanden. Se det som vigtigt, at I er ”stærke” sammen til når baby ankommer og I skal være en familie.

 

  • Tilmeld jer fødselsforberedelse for at få så meget viden som muligt om graviditet, fødsel og barsel. Dermed giver I jer selv mulighed for at få afklaret spørgsmål og spejle jer i andre kommende forældre og deres bekymringer, usikkerhed, forberedelser og glæder.

 

  • Lav en fødeplan sammen med jeres jordemoder, så I får beskrevet hvad der er særligt vigtigt for jer. Det gør at I afstemmer forventninger til hinanden og at jordemoderen I skal føde med kan tage hensyn hvis I har særlige ønsker eller behov.

 

Tillykke med graviditeten – der venter jer en spændende rejse! Husk at brug fagpersonerne omkring jer, de vil jer det bedste.

 

BOOK en samtale med en rådgiver fra Fertility Care her – vi støtter også dig, der er blevet gravid og har fået barn efter fertilitetsbehandling.