Vidste du at hver 4. mand i Danmark har nedsat sædkvalitet? 

I mandags kunne vi på DR1 følge syv danskere, som alle har udfordringer med at blive forældre. I serien ”Når storken flyver forbi” følger vi i 4 afsnit, tre par og en solo kvinde helt tæt i deres fertilitetsbehandlings forløb.

Serien sætter fokus på det stigende problem med nedsat frugtbarhed, som er den mest hyppige kroniske sygdom blandt 25-45 årige i Danmark og mere udbredt i denne aldersgruppe end bl.a. diabetes, astma, psykisk sygdom og kræft.

At være i fertilitetsbehandling kan give dybe sår på sjælen. Mange får symptomer på stress, angst og depression og oplever denne periode, som en eksistentiel livskrise med mange svære tanker og følelser, tab og sorg.

Nogle af de psykosociale konsekvenser, som første afsnit giver os et indblik i er, hvordan det kan påvirke en mand, når det er hans nedsatte sædkvalitet, som er grund til infertiliteten.

Nedsat sædkvalitet kan bl.a. medvirke til lavt selvværd og til en følelse af mindre maskulinitet, skyld og skam. Forskning viser endvidere, at mænd kan reagere kraftigerer psykisk, når barnløsheden skyldes dem.

Det er vigtigt, at vi er opmærksomme på denne psykiske konsekvens af nedsat sædkvalitet, som ofte er et stort tabu for mange mænd og som derfor ikke får italesat eller accepteret de svære tanker og følelser.

Men kære mand, du er ikke alene!  

Ca. hver 4. mand i Danmark har rent faktisk nedsat sædkvalitet og mandlig infertilitet er årsagen til cirka en tredjedel af alle fertilitetsbehandlinger.

Problemet med den nedsatte sædkvalitet er altså et udbredt problem, og undersøgelser viser, at årsagen i høj grad skyldes skadelige stoffer i miljøet, genetik eller medfødte defekter og derfor ikke har noget som helst med mandighed eller impotens at gøre.

Hvis du har brug for rådgivning eller samtale er du også velkommen til at kontakte os i telefonrådgivningen, hvor du har mulighed for gratis, anonyme samtaler. Se mere her.

 

Forfatter psykoterapeut Mille Duzenius