Livet uden egne børn – når storken flyver forbi


I går aftes løb det sidste afsnit af DR1 programmet “Når storken flyver forbi”, over skærmen og afsluttede på bedste vis. 

På bedste vis, fordi afsnittet afspejler virkeligheden. – Alle bliver ikke forældre af at gå i fertilitetsbehandling. To af parrene i serien opnår graviditet og har efterfølgende født sunde og raske børn. Singlekvinden Channie er stadig i behandling og parret Line og Mads må sige farvel til drømmen om at blive forældre. Det er virkeligheden og netop den virklighed, ønsker vi i Fertility Care at understøtte.

Vi arbejder for et meningsfuldt liv med eller uden børn. 

Stort tak til produktionen bag serien for at vise den rå og barske virkelighed i forbindelse med fertilitetsbehandling, men også at vise den med nuancer. Nuancer der afspejler, at det ikke er en sort hvid rejse, hvor lykken kun findes i at blive forældre. Line og Mads blev ikke forældre til egne børn, men livet går videre – og de skal nu finde en vej sammen.

Der er en vej i livet uden egne børn

Fertility Care anbefaler disse essentielle redskaber, for den permanent ufrivilligt barnløse er:

  • Sorgbearbejdelse
  • Oplysning
  • Rådgivning
  • Mødes med ligesindene

Redskaberne står stærkest og har bedst grobund, hvis de går hånd i hånd med, at omverdenen får viden om og indsigt i, hvad det vil sige at være permanent ufrivillig barnløs. Ensomhed og social isolation ændres bedst, når vi kan tale sammen på tværs af mødre, ikke-mødre, fædre og ikke-fædre. Det er ikke kun den permanent ufrivilligt barnløse, der skal klædes på, det samme skal omverdenen, søster, bror, venner, forældre, arbejdskolleger.

Vejen som permanent ufrivillig barnløs kan være svær at få øje på. Der er endnu ikke mange fortællinger, eller kurs udstukket, der viser en retning, når forældreskabet udebliver. Hvor vejen for børnefamilier sammenlignet, har en asfalteret 4 sporet motorvej.  – Og godt hjulpet på vej af de sociale kontekster det udløser, af alt fra mødregrupper, institutioner, traditioner, etc. Line og Mads står overfor friheden til selv at vælge en vej i livet. En frihed de ikke ønskede, men den er der – og det bliver også et af perspektiverne, til at gribe livet igen, når livet uden egne børn skal redefineres. 

Herfra Fertility Care en stor tak til tilrettelægger Jannik Iuel-Castenskiold Krarup & holdet bag “Når storken flyver forbi” og vigtigst af alt Jannie, Steffen, Sabrina, Bo, Mads, Line og Channie. I har været med til at belyse ufrivillig barnløshed og set fra foreningens perspektiv vigtigheden i uddannelse, rådgivning og viden til fagprofessionelle, par og den enkelte i de psykiske aspekter af fertilitetsbehandling – både under og efter barn eller ej.