Når vreden tager over

Skrevet af Fertilitetsrådgiver, Psykoterapeut og tidligere Fertilitetssygeplejerske Tina Sandager

 

Svære følelser

Når man kæmper med barnløshed i alle dets aspekter, så følger der i perioder ofte mange svære og tunge følelser med.

 

Nogle følelser har man typisk nemmere ved at deale med end andre. Nogle følelser er også nemmere at sige højt og give udtryk for end andre. Det handler til dels om vores opdragelse samt den kultur vi er vokset op i og er en del af til dagligt.

 

Vrede er naturligt

Vi ved af erfaring, at vrede kan være en af de svære følelser at håndtere. Vrede følger næsten altid automatisk med sorgen, kontroltabet og magtesløsheden over ikke at kunne få et barn på naturlig vis. Vi ved også, at den vrede mange mærker, ikke altid bliver forløst på en hensigtsmæssig måde. Det kan give problemer af forskellig art. Mere om det lidt senere.

 

Du ved sikkert allerede at vrede er en helt naturlig følelse. Vrede er en del af vores naturlige og medfødte grundfølelser, som man kalder det. Det vil sige, at vrede er udviklet og har fulgt med som en del af den menneskelige evolution, fordi den er utrolig vigtig for vores overlevelse. Vrede i den rene og naturlige form har en stærk iboende overlevelseskraft, som skal hjælpe os med at sætte sunde grænser for os selv – både fysisk og psykisk. Vrede sætter os i stand til at beskytte os selv og andre imod trusler og farlige situationer.

 

Forskellen mellem mænd og kvinder

Mænd og kvinder håndterer typisk deres vredesfølelser lidt forskelligt i den livssituation som ufrivillig barnløshed udgør. Nogle kvinder kan have tendens til i højere grad at maskere deres følelser af vrede som noget andet. Dette kan skyldes mange ting, bl.a. frygten for at blive opfattet som ”hysteriske” eller ”furieagtige”. Maskeret vrede kan vise sig som fx frustration, skuffelse eller følelsen af ”sårethed”.

 

Mænd har generelt lidt nemmere adgang til deres vrede i den mere ”rene form”. Det er mere acceptabelt i vores kultur. Mænd bliver sjældent opfattet som ”hysteriske” eller andet når de lufter deres vredesfølelser. Mænd mærker typisk vrede når de oplever magtesløsheden omkring  deres barnløshed. Altså det faktum, at man ikke kan løse problemet selv eller finde svarene på hvad barnløsheden skyldes. Mange mænd oplever også stor magtesløshed omkring det faktum, at de ikke kan beskytte deres kvindelige partner i forhold til den fysiske del af fertilitetsbehandlingen og at de ikke kan løse problemet med sorgen og ked-af-det-heden som hun gennemgår – og måske giver mere åbent udtryk for end han gør.

 

Vrede og ufrivillig barnløshed

Hvis du synes at det er svært at give udtryk for den rette mængde vrede omkring din ufrivillig barnløshed, i den rette situation og på det rette tidspunkt – så er du langtfra alene!

 

Måske har du oplevet at det er de forkerte det er gået ud over – fx din partner, din ven/veninde, dine forældre, kollegaer eller måske personalet på fertilitetsklinikken, og at du bagefter har brugt lang tid på at føle skyld og dårlig samvittighed.  

 

Vi ved at nogle kan have svært ved at give udtryk for vrede på fertilitetsklinikken, fordi man kan være bekymret for om det går ud over ens behandling.

 

Andre igen projicerer deres vrede over på personalet på klinikken, fordi det er for svært selv at tage ansvar for at håndtere alle de svære følelser.

 

Skjult vrede

Måske er du en af dem som ikke føler dig vred, men i stedet tit oplever at du bliver frustreret – det er bare et pænere ord for vrede. Måske har du svært ved at sætte de rigtige ord på din vrede og mærker i stedet skuffelse, som er ukommunikeret vrede. Eller måske føler du dig tit såret over andres adfærd i forhold til dig, hvilket er indadvendt vrede.

 

Hvordan forløser du vreden mest hensigtsmæssigt?

Det er vigtigt, at du har fokus på hvordan du oplever og håndterer følelsen af vrede omkring din nuværende livssituation, og at du øver dig i at have et godt og naturligt forhold til den side af dig selv. 

 

Det er også en rigtig god idé, at øve sig i at forløse vreden via kroppen – især hvis du mærker at din vrede ikke skyldes noget en anden har gjort eller ikke gjort, sagt eller ikke sagt – men at din vrede i stedet handler om kontroltab, sorg og magtesløshed som din livssituation har udløst.

 

Man kan forløse vreden via kroppen på mange måder – nogle har godt af at boksetræne, andre har nok i at gå en tur i højt tempo. Andre igen har brug for at finde et stille sted i naturen og råbe/skrige sin vrede ud. Du skal finde den måde der virker bedst for dig!

 

Når du giver dig selv lov til at være vred på en sund måde, så får du adgang til betydeligt mere livskraft og energi – end hvis du maskerer dine vredesfølelser som ovennævnt. Du kan nemmere mærke og sætte sunde grænser for dig selv, i dit parforhold og i dine øvrige relationer. Du bliver bedre til at kommunikere klart og tydeligt – også i forhold til de fagprofessionelle, som du måske er omgivet af i øjeblikket.

 

Har du brug for støtte eller rådgivning, så BOOK en samtale med en rådgiver her