Statsministerens Nytårstale 2024

Opslag på SOME jan 2024

 

Godt at regeringen mindsker ulighed i adgang t fertilitetsbehandling ved at åbne for gratis hjælp til hjælp til barn nummer to.

Men regeringen bør også fremlægge en egentlig fertilitetspolitik og den bør indeholde hjælp til de psykiske og sociale bivirkninger af fertilitetsbehandlingen.

Både patienterne i fertilitetsbehandling og behandlerne på fertilitetsklinikkerne kan glæde sig over at regeringen indenfor blot 30 dage giver to store gaver til de ufrivilligt barnløse, senest den gratis hjælp til barn nummer to.

Men gaven kommer dog med en ekstra regning for de ufrivilligt barnløse. Danske forskere har påvist, at 15 % af kvinderne og 6 % af mændene oplever alvorlige depressive symptomer efter et års fertilitetsbehandling uden succes. Kvinder med gentagne graviditetstab er yderligere belastede.

Hjælpen til at forebygge eller håndtere disse problemer skal patienterne selv betale. For tilbuddene om støtte og rådgivning til fertilitetspatienterne er sparsomme og de fleste kun mod betaling.

Hverken offentlige eller private klinikker har tid til mere end en professionel, omsorgsfuld og effektiv behandling, men uden ekstra hensyn til patienternes individuelle behov for følelsesmæssig støtte. Fertilitetspatienterne er overladt til selv at håndtere de omkostninger deres sygdom har på deres øvrige liv – arbejdsmæssigt, psykisk, eksistentielt.

Derfor bør regeringen fremlægge en egentlig fertilitetsplan, som også indeholder hjælp til de psykiske og sociale bivirkninger af fertilitetsbehandlingen. Ellers kommer gaverne med en efterregning, som bliver efterladt hos de ufrivilligt barnløse, som regeringen netop vil hjælpe.

Rådgivende foreninger til Løhde: Lap hullet i fertilitetsbehandlingen – sundhedsmonitor.dk