Viden om seksualitet og barnløshed. Fysisk og psykisk sundhed i forbindelse med fertilitetsbehandling


Belastninger og styrker i forbindelse med fertilitetsbehandling 

Barnløshed medfører ofte stærke følelsesmæssige reaktioner som sorg, vrede og fortvivlelse. På trods af at barnløsheden kan være en trussel for parforhold og sexliv vil nogle par på samme tid opleve at det styrker deres parforhold og bringer dem tættere sammen. Fertilitetsbehandling kan både føles som en yderligere belastning i forhold til det seksuelle samliv, hvor andre derimod føler en lettelse over at klinikken tager over i forhold til at forsøge at opnå en graviditet og parret derved igen kan have et seksuelt samliv med fokus på glæde og lyst.

Nedsat lyst 

Det at ”miste lysten til sex” er helt almindeligt når man har barnløshed og fertilitetsbehandling tæt inde på livet. Faktisk oplever hvert andet par i fertilitetsbehandling, problemer med sexlivet. Manglende eller svært nedsat lyst kan ramme, når man over længere tid har været i præstationsmode, hvor det ikke har handlet om nydelsen, men om, at der skal komme et produkt ud af anstrengelserne –et barn.  

Mange faktorer spiller ind i lysten til sex-  helt naturligt vil jeres mentale tilstand og de kropslige forandringer have en betydning for overskud til det seksuelle. Udover manglende lyst, kan der opstå andre seksuelle forstyrrelser. Hos manden kan der være tale om rejsningsbesvær, der kan opstå efter langvarig krav om at præstere udløsninger på bestemte tidspunkter. Hos kvinden kan der bl.a. opstå smerter eller ubehag ved samleje. Dette er ofte forårsaget af hormonbehandlingen, der kan resultere i sarte slimhinder og nedsat fugtighed eller på fagsprog lubrikation. 

Har seksualiteten en betydning?

Ja! Sundhed handler i høj grad om trivsel og glæde i seksualiteten og livet generelt. Befolkningsundersøgelser viser, at de fleste mennesker peger på, at det at have en velfungerende seksualitet som essentielt. Seksualitet er en almenmenneskelig ressource og et tilfredsstillende sexliv kan give livsmod og ressourcer til at mestre vanskelige situationer. Sexlivet kan for mange bidrage til at kunne håndtere, begribe og give mening i situationer med kaos og meningsløshed. Meget tyder på, at netop barnløshed kan give anledning til en følelse af meningsløshed.  

I rapporten ”Seksualitet og Sundhed” fra ‘Vidensråd for forebyggelse’, fremhæves:

Seksualitet er for langt de fleste mennesker et væsentligt aspekt af livet og tæt forbundet med den enkeltes fysiske og mentale sundhed og velvære. Seksualitet er en indikator for sundhedstilstanden, men kan omvendt også påvirke den”

Seksualiteten kan ses som ”et eksistentielt helle”. Et velfungerende samliv kan også bevirke, at man bedre kan overkomme behandlingen. En undersøgelse fra 2001 viste desuden, at et aktivt sexliv i forbindelse med IVF, øger sandsynligheden for graviditet markant ( Bar-Hava M, Azam F., Yovel I. , Lessing J.B., og Amit A.2001. The interrelationship between coping 

strategies and sexual functioning in in vitro fertilization patients. Journal of sex and marital therapy, 27: 89-394, 2001 ). Så hvad enten man taler om nydelsesfuld solosex eller sex i og uden for et parforhold, så har det en afgørende betydning for dit velvære og livskvalitet.  

Hvad kan der gøres?

Hvis I har en følelse af at have mistet lysten til intimitet og sex og gerne vil finde tilbage til en tilværelse med velvære og trivsel, er her et par gode råd:

Kommunikation

Det er vigtigt er at tale sammen. Sætte ord på de følelser, der er forbundet med eventuelle problemer, så i opnår forståelse for hinandens situation.

Fortæl, hvad i hver især har lyst til, når det kommer til det seksuelle. Lyt til dine behov /din lyst og tænk over, hvad du selv vil. Udtryk dine ønsker konkret og indbyd din partner til at gøre det samme. 

Pak den dårlige samvittighed væk. Det er helt okay at føle som du gør og du bør eller skal ikke stå til rådighed for din partner. Vis respekt, hensyn, forståelse og omtanke overfor, hvordan din partner har det. Undgå at anklage i forhold til eventuelle frustrationer og utilfredshed med sexlivet. Respekter, at I kan opleve uens behov gennem fertilitetsbehandlingen. God kommunikation kan gøre, at mange misforståelser undgås.

Glædesfyldte oplevelser

Søg flere glædes- og lystfyldte oplevelser. For at genfinde tosomhedsfølelsen skal de positive følelser i forholdet dyrkes (det kommer ikke nødvendigvis af sig selv). Planlæg noget, der bringer jer tættere sammen som par og gerne noget som får smilet frem hos jer begge.  

Når i har fokus på alt det, der kommer før sex, så er der større chance for, at i har lyst til at være intime og ”sexe”. Tag i kurbad, find det indre legebarn, tag i biografen og flet fingre på bagerste række, – kun fantasien sætter grænser. Dyrk sport sammen – at føle sig vital og gøre noget godt for sin krop, har en positiv effekt på lysten til sex. 

Sensualitet, intimitet og berøring

Kompenser den udfordrede seksualitet med sensualitet. Nogle helt grundlæggende ingredienser i et velfungerende samliv kan være: nærhed, opmærksomhed og intimitet. Husk at seksualiteten rummer langt mere end genitalier og samleje. Giv din partner masser af kys, kram og vær opmærksomme på hinanden for at bekræfte hinanden som partnere. Aftal måske i en periode at undlade samleje men dyrk intimiteten. 

En nydelsesfuld massage med, berøring, opmærksomhed og omsorg kan medvirke til at man udskiller hormonet oxytocin (kærlighedshormonet). Det bidrager bl.a. til, at man føler sig afslappet, tryg, opnår et lavere niveau af stress-hormoner, og kroppens lægende processer stimuleres og vores følelsesmæssige bindinger styrkes.

Inddrag din behandler hvis:

Hvis du oplever seksuelle problemer af særlig vanskelig karakter, er det vigtigt, at du fortæller det til din behandler (læge eller sygeplejerske på din fertilitetsklinik). De kan han det gode råd der skal til, eller hjælpe med henvisning til sexologisk eller psykologisk rådgivning eller behandling. 

Seksuelle problemer af sværere karakter kan betegnes som en seksuel dysfunktion. Seksuel dysfunktion er en tilstand, der forhindrer en person eller et par i at få fuld tilfredsstillelse af seksualakten. Mandlig seksuel dysfunktion kan eksempelvis være erektionssvigt, for tidlig, forsinket eller manglende ejakulation. Hos kvinden kan det dreje sig om smerter eller skedekrampe, som gør samleje umuligt. Seksuel dysfunktion er subjektiv og kan have en betydelig negativ indflydelse på livskvalitet, psykisk og fysisk velvære. Det er derfor vigtigt at mærke efter, i hvor høj grad jeres seksuelle udfordringer, påvirker jeres livskvalitet. – Måske er ”et par gode råd” ikke tilstrækkeligt. Tøv derfor ikke med at opsøge yderligere hjælp, så I kan finde tilbage til en tilværelse med mere velvære og trivsel.

Hvis du vil vide mere

Hold øje med vores kursuskatalog, for online undervisning og kurser/ foredrag indenfor dette emne.

Majken Weirsøe Mogensen
Jordemoder og Master i sexologi